DFactory, l'edifici que impulsa la digitalització de la indústria catalana 

Una trentena d'empreses tecnològiques es concentren a la Zona Franca de Barcelona en un edifici que planteja multiplicar per quatre l'espai

Redacció Actualitzat

DFactory és un gran edifici de 17.000 metres quadrats que el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha construït per impulsar una nova fase de la indústria catalana

Aquí s'han instal·lat una trentena d'empreses tecnològiques i al "Valor afegit" hem decidit visitar-lo. Entre les companyies hi ha OnRobot, una multinacional amb seu a Dinamarca que es dedica a la robòtica col·laborativa fent peces que poden ajudar robots d'altres marques. 

Colin Poutiers és el responsable de les oficines regionals d'OnRobot a Barcelona i diu que "Barcelona és una ciutat estratègica per a la robòtica, aquí tenim totes les marques de robots amb oficines pròpies. Per nosaltres és molt important, perquè treballem amb aquestes marques i la proximitat ens resulta estratègica." 

Una de les solucions que ofereix OnRobot és un mecanisme capaç d'agafar capses de cartró o similars per moure-les a conveniència. L'empresa està especialitzada en aquestes peces finals del robot, que sovint poden tenir forma de pinça, com si es tractés de dits humans.

OnRobot ha desenvolupat un mecanisme que pot bellugar capses de cartró (3Cat)

A DFactory aquesta empresa ha col·laborat amb altres tecnològiques, com Siemens i Hewlett-Packard. 

"Si ens fixem en els números, Espanya i Catalunya estan bastant robotitzades i automatitzades. Notem que és una zona en què els empresaris s'atreveixen a la robotització i l'automatització", destaca Colin Poutiers.

Pere Navarro, delegat de l'Estat a la Zona Franca, explica que l'ocupació de l'edifici ha anat més ràpida del que pensaven: "Moltes empreses que són aquí creixen de manera molt ràpida, algunes dupliquen o tripliquen la facturació, necessiten més espai. I aquest espai és la segona fase del DFactory que ja tenim dibuixada i que volem començar a treballar ja durant aquest any".

L'ampliació del DFactory es farà amb un nou edifici que serà quatre vegades més gran que l'actual i podria ocupar mil cinc-centes persones. 

L'edifici de DFactory s'està quedant petit (3Cat)

Nou sistema d'injecció en motlles de silicona

Els ingredients d'aquesta recepta industrial inclouen unes cullerades de pèl·lets de plàstic de color gris i unes cullerades de color mel. Es barregen bé al contenidor que serveix per fer el transport i s'aboquen a la màquina d'injecció en motlles de silicona. És una tecnologia desenvolupada per l'empresa Siocast. 

Marc Homs, enginyer de vendes Siocast, diu que "la injecció de motlles tradicional sempre s'ha fet amb motlles metàl·lics i nosaltres hem desenvolupat aquesta tecnologia que és única a tot el món, que ajuda en la immediatesa del producte començant des d'un disseny 3D a la peça final en molt pocs dies de feina i que ens ajuda a validar moltes aplicacions de la injecció de plàstic". 

La injecció de motlles va començar en el món de les joguines (3Cat)

Un cop la màquina està preparada, s'introdueix la recepta corresponent a la pantalla tàctil i s'introdueix el motlle de silicona a la boca de l'aparell.  

La injecció es fa en pocs segons i es pot tornar a treure el motlle per obtenir les peces de plàstic desitjades de forma senzilla.  

Les aplicacions d'aquest mètode d'injecció van començar per al món de les joguines, però ara han saltat a la joieria, al calçat o la xocolata

Siocast té vuit treballadors, factura un milió i mig d'euros a l'any i troba a DFactory un ambient favorable per al creixement que esperen els pròxims anys. 

Marc Homs està satisfet: "El DFactory ens ajuda molt a la visibilitat, podem arribar a molta més gent. Aquí hi ha empreses molt grans, empreses que es dediquen a la robòtica o al 3D que a la vegada poden ser interessants per nosaltres." 

Una de les sortides més habituals dels tècnics de Siocast és anar a veure als seus iguals de Leitat, un dels grans centres tecnològics de Catalunya, que ha obert una seu a DFactory. 

Leitat és una de les presències més transversals al DFactory i es relaciona amb moltes de les empreses que hi tenen presència. 

Pere Navarro, delegat del govern al consorci de la Zona Franca sosté que "tenim grans multinacionals representades aquí i tenim empreses que són més que start-ups, però són relativament petites que estan creixent molt ràpidament i també hi ha altres empreses que es dediquen a fer serveis a la indústria". 

El delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, en la inauguració del SIL
El delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro 

Un software per accelerar les indústries 

Nexiona és una de les empreses del DFactory dedicades a la modernització de les indústries. Ho fan amb un programa informàtic que gestiona les dades de les empreses per facilitar la presa de decisions dels qui les han de gestionar. És una activitat que van començar fa una dècada i que s'ha multiplicat per cinc els últims tres anys. 

Jaume Rey és el director de l'empresa i explica així la seva activitat: "nosaltres ens dediquem a això, entrar en una fàbrica, integrar totes les dades i donar eines als operaris o al management perquè prengui decisions basades en temps real de què està passant a la seva planta. A vegades les màquines no estaven pensades per donar dades. Amb l'internet de les coses cal sensoritzar i buscar formes imaginatives per convertir en dades una cosa que està passant amb una màquina o una persona, convertir-la en dades". 

La foneria Celsa de Castellbisbal és una de les empreses que fan servir el programari de Nexiona per millorar la seva productivitat. En Jaume Rey, de Nexiona, té una reunió amb el responsable de la gestió de les dades de Celsa en unes oficines pròximes a la planta de producció. 

Aquest grup empresarial és un gegant multinacional amb set foneries com la de Castellbisbal i més d'un centenar de centres de treball per tot Europa. Aquestes activitats generen un flux de dades de temperatures, potències, velocitats o voltatges que poden ajudar a l'estalvi de la gran factura energètica que han de pagar. 

Jordi Gordillo és el responsable d'IT a Celsa i afirma que "tenim càlculs que estan en desenvolupament pel que fa a producció que indiquen que podem reduir els nostres consums d'energia en un ordre del 5%. Si el mercat t'obliga a ser més eficient en energia per les condicions de preu, doncs tu aboques els recursos per optimitzar aquella part del teu negoci. Però si per condicions de mercat canvia la condició que se'ns aplica, pots deixar d'evolucionar la teva eficiència energètica per situar-te en un camp de productivitat, això, amb les dades que tenim integrades a Mimetic, és possible, que un dia estiguis fent eficiència energètica i l'endemà estiguis fent productivitat. " 

La gestió de les dades ja ha permès estalviar 165.000 euros en el manteniment d'una sola màquina d'aquesta empresa. Però el futur de la indústria digitalitzada apunta cap a una automatització total i la fi de la presència de persones a les plantes de producció.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut